Tüm Duyurular

TR08H1.01-01/1125 Yeni İş Kapısı "Nabucco"
Proje Genel Bilgileri
Muş Valiliği İl Özel İdaresi adına proje koordinasyon merkezinin hazırladığı Avrupa Birliği ve Türkiye Cümhuriyeti Hükümeti tarafından desteklenen Genç İstihdama Yönelik Yeni İş Kapısı "NABUKO" projesinde hedef Muş ilinde geleceğin mesleği olması beklenen doğal gaz tesisatçılığı hakkında kurs açarak hem ilimizde hemde bölge illerinde doğal gaz istihdam açığına katkıda bulunarak gençlerin istihdamına olanak sağlamaktır.
Projede Muş İl Özel İdaresine proje ortağı olarak Muş Ticaret ve Sanayi Odası İle Doğu Anadolu Kalkınma Birliği, proje iştirakçisi olarak Muş Akşam Sanat Okulu ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü katkı sunmaktadır.
Haberler
DOĞAL GAZ HAKKINDA FAYDALI BİLGİLER
8 Eylül 2011 Perşembe,


Doğalgaz Niçin Depolanır ?

Tüketimdeki pik (ani) talepleri karşılamak
Stratejik miktarı bulundurmak
Üretimi stokta tutmak
Doğalgazın, mevsimsel, günlük ve saatlik taleplerini düzenlemek ve önümüzdeki yıllarda ortaya çıkacak olan doğal gaz arz açığına çözüm getirmek amacıyla doğal gaz yeraltı depoları yapılacaktır.
Bu kapsamda, Tuz Göü'ndeki tuz domlarının doğal gaz yeraltı deposu olarak kullanımı için geliştirilen "Tuz Gölü doğalgaz yeraltı depolama projesi toplam1milyar metreküplük kapasiteye sahiptir.
Kuzey Marmara (Silivri) ve Değirmenköy doğalgaz depolama tesisi 1.6 milyar metreküp kapasiteye sahiptir.

DOĞALGAZ TİCARETİ
2006 yılı sonu itibariyle rusya federasyonu'ndan 11.670 milyon cm³, yine Rusya Federasyonu'ndan Turusgaz aracılığı ile 576 milyon cm³ ve mavi akım kapsamında, 7.403 milyon m³, nijerya'dan 1.118 milyon cm³ ve cezayir'den 4.203 milyon cm³ ve iran'dan 5.691 milyon cm³ olmak üzere, toplam 30.830 milyon cm³ gaz ithal edilmiş olup, doğal gaz satış miktarı 30.493 milyon cm³ olmuştur. Satışların sektörel dağılımı ise aşağıdaki gibidir:

Elektrik 16.642
Gübre 157
Sanayi 6.435
Konut 7.259
Toplam 30.493

DOĞAL GAZIN GELECEĞİ
Doğal gaza dönüşüm aşamasında doğal gazın geleceği ile ilgili sorular ortaya çıkmaya başlamıştır.

Avrupa'nın çok uzun süredir ve yaygın bir şekilde doğal gaz kullandığı ve bunu soğuk savaş dönemlerinde bile Rusya'dan temin ettiği düşünülürse, küreselleşen dünyada karşılıklı ekonomik dengeler gereği gaz temininde sıkıntı olmaması beklenmektedir.

Doğal gaz temin kaynaklarını çeşitlendirmekle ve doğal gaz tank çiftlikleri (Trakya'daki gibi) oluşturmakla, teminindeki güçlük riski daha da azaltılabilir.

Günümüzde doğal gazın dünyada tahmin edilen rezerv miktarının henüz %14-15'i gibi az bir bölümüne erişilip işletilebilmiştir. Doğal gazın işletilebilen bu küçük bölümünün bile dünya tüketimine yaklaşık 70 yıl yeteceği vurgulanmaktadır.

Petrolün bilinen kaynaklan için ise 30 yıl ömür verilmektedir. Yakın komşularımızdan Rusya, İran ve Irak'ta doğal gaz kaynakları bulunmaktadır. Ayrıca ülkemizde de Mardin civarındaki Çamurlu sahasında 1 milyar m3'lük rezerv ve Trakya'da 14 milyar m3'lük rezerv vardır.

16 Ağustos 2011 SalıDOĞAL GAZ HAKKINDA FAYDALI BİLGİLER
11 Ağustos 2011 PerşembeDOĞAL GAZ HAKKINDA FAYDALI BİLGİLER
13 Mayıs 2011 CumaKURSUMUZ DEVAM EDİYOR
2 Mayıs 2011 PazartesiKURS BAŞLIYOR
15 Mart 2011 SalıBAŞVURU DEĞERLENDİRME TOPLANTISI
10 Mart 2011 PerşembeREKOR BAŞVURU
10 Mart 2011 PerşembeBAŞVURULAR SONA ERDİ
Ana SayfaFoto AlbümHaberlerDuyurularEğitimlerBelgelerİletişim