Tüm Duyurular

TR07H1.01-001/66 METAL SEKTÖRÜ KOBİLERİNDE VERİMLİ İSTİHDAM İÇİN YENİ VİZYON
Proje Genel Bilgileri
Genel Hedef:
• Samsun, Tokat, Malatya, Elazığ, Kayseri, Şanlıurfa ve Van illerinde metal sektöründe imalat ağırlıklı faaliyet gösteren esnaf ve sanatkar işletmelerinde kayıtlı istihdamı geliştirmek ve desteklemek
Özel Hedefler
Samsun, Tokat, Malatya, Elazığ, Kayseri, Şanlıurfa ve Van illerinde metal sektöründe imalat ağırlıklı faaliyet gösteren esnaf ve sanatkar işletmelerinde
• İnsan kaynakları yönetimi kapasitesini geliştirmek,
• Finansal yönetim uygulamalarını iyileştirmek ve bu konuda işletme sahiplerinin bilgi ve becerilerini geliştirmek,
• İşyeri sahipleri de dahil olmak üzere insan kaynaklarının mesleki beceri düzeyini geliştirmek,
• İş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere sosyal güvenlik ve çalışma mevzuatından kaynaklanan yükümlülükler ve bu mevzuatta meydana gelen değişiklikler hakkında işyeri sahiplerini eğitmek,
İşyeri sahiplerinin iş sağlığı ve güvenliği, sosyal güvenlik ve çalışma mevzuatından kaynaklanan yükümlülüklerinin kayıtlı istihdamı geliştirmek üzere ortak birimlerce desteklenmesine dönük olarak bir model oluşturmak ve uygulamak
Metal Sektörü KOBİ’lerinde Verimli İstihdam İçin Yeni Vizyon Projesi:

1. Projenin ilgililiği

Ülkemizde KOBİ’lerin toplam istihdam içindeki payları göz önüne alındığında, KOBİ’lerin kayıtlı ekonomide istihdam yaratma kapasitelerinin artırılmasının taşıdığı önem de ortaya çıkmaktadır. KOBİ’lerde kayıtdışına yol açan sorunlar yasal mevzuat, işçi çalıştırma, finans, muhasebe vs. konuları ile olduğu kadar, KOBİ ve sahiplerinin bilgi, görgü, bireysel kapasite ve yetenekleriyle de çok yakından ilintilidir.

İnsan kaynaklarının çağdaş bir ekonominin ihtiyaç duyduğu ve duyacağı özelliklere sahip olmaması, ülkemizde kayıtdışılığı besleyen en önemli faktörlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir yandan mesleki ortaöğretim ve yaygın mesleki eğitim kurumlarında edinilen yeterlilikler işgücü piyasasında sürekli değişen, nitelik ve nicelik açısından artan ihtiyaçları karşılayamazken, okul sonrası eğitim seçeneklerinin kısıtlı olması KOBİ’lerde hem çalışanlar hem de işyeri sahipleri açısından çok büyük dezavantajlar yaratmaktadır. Bu olanakların çeşitlendirilmesi KOBİ’lerin hem çalışanlarının hem de işyeri sahiplerinin günümüz ekonomik koşullarında rekabet gücüne sahip işletmelerde verimli üretim yapabilmeleri anlamına gelecektir.

Bazı durumlarda KOBİ’lerde çalışanlar işyerlerinin son derece kısıtlı kaynakları nedeniyle kendilerini yenileyememekte, buna karşın ilk işyeri olarak bir KOBİ’de işe girerek çalışan bireyler yeterli iş tecrübesini edindikten sonra firmaya en verimli olacağı sırada daha büyük çapta ve/veya daha güçlü işyerlerine geçiş yapmakta ve bu şekilde KOBİ tecrübesiz çalışanlar/düşük verimlilik/düşük kalite/fiyat odaklı rekabet/düşük katma değer/düşük kar marjı şeklinde bir kısır döngü içine yuvarlanmaktadır. Ayrıca KOBİ personelini kayıtlı çalıştırsa dahi KOBİlerin zayıf mali gücü ve düşük rekabet gücü nedeniyle bu işletmelerde çalışan personel sürekli bir işsizlik riski ve baskısı altındadır. Bu da kayıtsız çalışmayı kolaylaştıran bir unsur olarak çıkmakta olup en önemli çözüm yolu işgücünün beceri düzeyinin yükseltilmesinden geçmektedir.

KOBİ’lerin büyümeleri ve daha fazla istihdam yaratabilmeleri açısından çok gerekli olan finansa erişim imkanları da son derece kısıtlıdır. Bu, hem faaliyetlerin kısmen kayıtdışı yürütülmesinden, hem de bilgi ve beceri eksikliğinden doğan korku ve tedirginliklerden kaynaklanmaktadır. Bu açıdan KOBİ’lerin modern finans sistemine entegre olabilmeleri açısından piyasa faizlerinin daha makul seviyelere gelmesi kadar, KOBİ’lerin bankacılık sistemi ile birlikte çalışabilecek kurumsal bilgi ve yaklaşıma sahip olmaları da son derece önemlidir.

Bütün bu unsurlara ek olarak KOBİ’lerin çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatı hakkındaki bilgileri de son derece kısıtlıdır. Son derece kompleks ve anlaması zor bir mevzuat içerisinde uygulamaya dönük yeterli yardımı ve bilgiyi edinemeyen KOBİ’ler kayıt dışına adeta itilmekte, personel çekmekte zorlanmakta ve çalışanları ile birlikte bir “iş tatminsizliği” sarmalinde aşağı doğru yuvarlanmaktadır. O kadar ki, KOBİ’ler bazen mevzuatta işveren/işyeri sahibi lehine yapılan düzenlemeleri dahi öğrenememekte ve faydalanamamaktadır. Bu açıdan işyeri sahiplerinin bu noktalarda gereken kapasiteyi kazanmaları büyük önem taşımaktadır.

Bununla birlikte işyerlerini tek başına çekip çeviren ve büyük bir işyerinde çok sayıda personelin yürüttüğü görevleri tek başına yapmaya çalışan işyeri sahiplerinin yönetim, finans, muhasebe, çalışma mevzuatı gibi kendi başına son derece kompleks işlerin her birinde uzman seviyesinde bilgi sahibi olmaları ve performans göstermeleri beklenemez. Bu nedenle de esnaf ve sanatkarlara ait KOBİ’lere dönük eğitim, bilgilendirme ve danışmanlık hizmetlerini sağlayabilecek ve işyerine yakın bulunacak ortak birimlere ihtiyaç vardır. Proje kapsamında bu tür ortak birimler oluşturulması amacıyla bir model de uygulanacaktır.

Ana SayfaFoto AlbümHaberlerDuyurularEğitimlerEtkinliklerBelgelerİletişim