Tüm Duyurular

TR07H1.01-001/186 KAYIT DIŞI İSTİHDAMA KAYITSIZ KALMAYIN
Proje Genel Bilgileri
KAYIT DIŞI İSTİHDAMA KAYITSIZ KALMAYIN projesi Çorum bölgesinde bulunan kayıtlı istihdamın daha etkin olarak oluşması ve süreklilik sağlanması için bilinç oluşturma/arttırma faaliyetlerini yürütecek, gönüllü kayıtlı istihdam destek bireyleri yetiştirecek ve örnek kayıtlı istihdam bireyleri yetiştirecek bir merkez kurulması projesidir. Proje ile kayıtlı istihdam konusunda bölgesel aktörler olan SGK İl Müdürlüklerinin, İŞKUR İl Müdürlüklerinin, KOSGEB İl Müdürlüklerinin ve Sanayi-Ticaret Odalarının bir araya gelmesi, ortak çaba ve etki oluşturması hedeflenmektedir. Merkez bunların yanı sıra toplumda kayıtlı istihdam bilincini oluşturmaya ve geliştirmeye yönelik bilgi günleri düzenleyecek, afiş çalışmalarında bulunacak, mesleki eğitimler açacak ve sokak etkinlikleri gerçekleştirilecektir. Elde edilecek bilinç artışı, kayıtlı istihdam gönüllüleri bölgede çözüm oluşturmaya yönelik katkıda bulunurken yaşayacakları bir üst basamak sorunları yine bu merkeze bildirerek ilgili kurumlara iletilmesini sağlayacaktır. Bu iletim ve etkileşim sürecinin olabildiğince hızlı, pratik ve kullanıcı açısından maliyetsiz olması için merkeze bir kayıtlı istihdamı destek internet web portalı kurulması da planlanmaktadır.
KAYIT DIŞI İSTİHDAMA KAYITSIZ KALMAYIN başlığı altında sunulan projemizde “ Bilinçlendirme Koordinasyon Merkezi “ yapılandırmasına gerek duyulmasının ana nedenleri; bölge istihdam destek kurum/kuruluşları ( SGK, KOSGEB, İŞKUR, ODALAR ) ile yapılan görüşmelerde kayıtlı olmayan istihdamın hiçte azımsanmayacak oranda olduğu,kayıtlı olmayan istihdamın bölgesel ve toplumsal bir sorun oluşturduğu ve bu konuda çok taraflı bir merkeziyetçi hareketin bulunmadığı saptamasına dayanmaktadır. Geliştirilen bu proje ile uygulama mekânı ve yerel aktörlerin hali hazırda mevcut olan bir merkezin örnek bir yapılanma ile kayıtlı istihdam sorununu daha net tanımlayarak belirli bir oranda çözüm oluşturmasına katkıda bulunması hedeflenmektedir.
Kayıtlı çalışmayan bireylerle yapılan söyleşilerde elde edilen bilgi kayıtsız olarak çalışmanın öncelikle yetersiz bilgi ve mesleki beceriden kaynaklandığı göstermektedir. Toplum bireyleri üzerinde yapılacak bilgilendirme, bilinç oluşturma faaliyetleri ile bilgi eksikliği giderilebilecektir. Diğer bir sıkıntı olan mesleki becerinin kayıtlı olmaması sorunu ise yine yerel bazda birçok kurum/kuruluş tarafından düzenlenen eğitimlerden alınacak bir sertifikasyon ile sağlanabileceği proje içerisinde uygulamalı olarak örneklenecek, olumlu örnekler oluşturulacaktır. Kayıtsız çalışan bir bireyin yanında çalışan bir arkadaşının kısa süreli bir eğitim ile sertifikalı olması ve kayıtlı çalışmaya başlaması ile hem kendisinin hem de işletmenin bilinç ve kapasitesinin artmasından etkilenerek kayıtlı olmaya teşvik edileceği düşünülmektedir. Gelinen bu süreç içerisinde çeşitli nedenlerle kayıt altına alınamayan bireyler merkeze başvurarak mesleki becerilerini geliştirmek ve sertifikalı çalışan olarak kayıtlı istihdama katılmak istemeleri mümkün olacaktır.
Proje sonunda 25 adet gönüllü istihdam destek bireyinin oluşturulması ve 60 adet kayıtsız çalışan fakat proje içerisinde yeniden uygulamalı mesleki eğitim alarak örnek kayıtlı istihdam oluşturulması hedeflenmektedir. Projeden kısa vadede 100 hedef gurup bireyinin faydalanması ve uzun vadede bu imkândan 200’den fazla bireyin faydalanabilmesi hedeflenmektedir.
Projeye doğrudan destek veren yerel uygulama aktörleri aynı zamanda bu sorunun bir parçası olan kurum ve kuruluşlardır. Kurulacak merkezin bilinç oluşturma çalışmalarına ve uygulama faaliyetlerinin duyurulmasında, faaliyetlerin daha yüksek oranda kitleye ulaşmasında, hedef kitlede farkındalık oluşturmasında ve inovasyon oluşumunda doğrudan destek veren yerel aktörler eş zamanlı olarak proje çalışmalarında tespit edilen kayıtlı istihdam oluşturma sorunlarının da çözümlenmesinde doğrudan taraf olarak hareket edeceklerdir. Proje kapsamında düzenlenecek eğitim ve uygulama çalışmalarına da katılan proje paydaşları özellikle istihdam destek ve sorun tespiti faaliyetlerinde destek olacaklarını beyan etmektedirler. Geliştirilen proje kapsamında yasal kurulumu yapılacak Bilinçlendirme Koordinasyon Merkezi yönetim kurulu proje ortak ve iştirakçi temsilcilerinden oluşacaktır. Proje başlangıcından itibaren 6 aylık dönemlerde bu merkez bölgesel bazda istihdam raporu düzenleyecek proje paydaşlarının onayı ile yayınlayacaktır. Rapor içerisinde sorunun durumu, gelişimi ve çözüm önerilerine yer verilecektir. Bunlara ek olarak proje paydaşları sektör ve kurum temsilcilerinin katılacağı bilgi günlerinde yayınlanacak kayıtlı istihdam manifestosuna imza atacaklardır.

Proje faaliyetleri içerisinde elde edilen bulgu ve bilgileri proje aktörlerinin yanı sıra bölgesel aktörler ile paylaşılarak gelişimin sağlanması için çaba sarf edilecektir. Elde edilen bilgi birikimi merkez web sayfasında duyurularak toplumsal farkındalığa, basın kuruluşlarının bilgi alma hakkına ve kurumsal bilgi paylaşımına destek olunacaktır.

Projenin gerçekleşmesi ve sürdürülmesi konusunda üç önemli risk grubu tespit edilmiştir; Gerekli hedef kitleden proje faaliyetlerine katılımın yeterli düzeyde olmaması, Proje faaliyetlerini hedeflenen oranda nihai katılımcının başarı ile tamamlayamaması-yarım bırakması ve örnek kayıtlı istihdam bireylerinin nitelik kazanımı sonrasında hedef işgücünün istihdama dönüşememesi.

Bağımsız olarak riskleri proje başlangıcından sonuna incelemek istersek;

- Gerekli hedef kitleden proje faaliyetlerine katılımın yeterli düzeyde olmaması: Bu risk proje başarısını en önemli ve zamansal olarak etkileyen bir etmendir. Bu etmen proje faaliyetlerinin ilk üç ayında sorun olduğu tespit edilebilmekte ve proje süresinin son eğitim döneminden önce çözümlenmesi gerekmektedir. Bu sorunu teklif edilen bu projede yaşanmaması için proje faaliyetlerine katılmak isteyecek nihai katılımcı adayları üzerinde anket çalışması yapılmış toplam 360 adet katılımcıdan alınan veriler sonrasında hedef grubun %95 inin böyle bir projede yer almakta gönüllü olduğu saptanmıştır. Projenin başlaması durumunda proje idari ve teknik ekibinin elinde hedef gruba ait 360 adet potansiyel kayıt bulunmaktadır. Ayrıca yine proje faaliyetlerine başlanması sırasında ek kayıt alınacak olası hedef kitle başvuruları yeniden dikkate alınacaktır.
- Proje faaliyetlerini hedeflenen oranda nihai katılımcının başarı ile tamamlayamaması-yarım bırakması: Bu sorun proje katılımcısı kurumların daha önce tamamladıkları projelerde yaşanan bir sorundur. Sorunun temelinde nihai katılımcının istek ve hedeflerini kaybetmesi, proje faaliyet ve gayretlerinden uzaklaşması bulunmaktadır. Bu durumun yaşanmaması için eğitim içi danışmanlık, mesleki yönlendirme ve işbaşı staj eğitimleri uygulanacaktır. Ayrıca olası ve istenmeyen durumlara karşı proje hedef kitlesi %10 fazla olarak projeye alınacaktır. Yedek listelerin oluşturulması ve eğitim dönemi bazlı kayıtlarda bu konuda çözüm sağlamaktadır.
- Örnek Kayıtlı İstihdam bireylerinin nitelik kazanımı sonrasında hedef işgücünün istihdama dönüşememesi: Projenin ana hedeflerinden en önemlisi hedef gruplar üzerinde kayıtlı istihdam oluşturmaktır. Bu hedef ancak proje mesleki eğitim faaliyetleri sonunda gerçekleşebilecek bir durumdur. Bu durumun ancak projenin ilk dönemi olan 8 aylık süreci tamamlandığında tespit edilmeye başlanacak ve olası sorunların belirlenmesi sağlanabilecektir. Bu süre projenin risk taşıması durumda düzeltilmesi ve yeniden yapılandırması için oldukça geç bir zamandır. Bu neden bu sorunun yaşanmaması için hedef bölge İŞKUR İl Müdürlüğü ve Üniversite birimlerinin katkıları ile hedef sektörün önde gelen firmalarından istihdam beklentileri anket olarak talep edilmiştir. Projede hedeflenen istihdam oranı ve nitelik kazandırılması planlanan sektör bu veriler ışığında seçilmiştir.

Proje uygulama aşamaları arasında en önemli belirleyici kriter ilgili bölümün amaçlarının ve hedeflerinin yerine getirilmesidir. Bu amaçla proje faaliyet adımları projede ayrıntılı olarak tanımlanmış, zaman çizelgesi olarak net bir şekilde gösterilmiştir. Zamanlamayı oluşturan proje faaliyetlerinin birbirini tetiklemesi ve bir sonraki adımın işletilmesidir.
Proje süresi olan 12 ayın sonunda proje faaliyetleri tamamlanacak ve proje çıktılarına göre bir sonraki dönemsel hazırlıklar yapılacaktır. Projenin sürdürülmesi için gerekli alt yapı ve donanım sağlandığından dolayı yeni eğitim dönemleri oluşturulması, aktif katılımcıların yeniden tespiti ve proje kapsamında hazırlanmış olan eğitim materyalleri kullanımı ile projenin sürekliliği sağlanabilecektir. Buradaki en önemli etmen projenin sürdürülebilirliğin sürmesi için hedef sektörde istihdamın devam etmesi, kapasite ve verimliği artan firmaların eleman alımını sürdürmesidir. Projenin tekrarında ihtiyaç duyulacak eğitim giderleri projeden yeniden faydalanmak istenen katılımcılardan talep edilecektir(Sadece eğitim saat ücreti ve idari maliyetler).

Proje sonunda proje katılımcıları arasında ortak çalışma platformu sürdürülerek yeni hedefler doğrultusunda ek çalışmaların geliştirilmesi planlanmaktadır. Bu amaçla farklı dallarda yeni oluşumlar planlanmakta ve ortak fon kaynakları sağlanmaya çalışılmaktadır.
“ KAYIT DIŞI İSTİHDAMA KAYITSIZ KALMAYIN “ projesi, TR-83 bölgesinde yer alan ÇORUM ilinde kayıtlı istihdamın teşvikine yönelik olarak bireysel, toplumsal ve kurumsal temelli bilinç artırma, özendirme, kavramsallaştırma faaliyetleri yoluyla bölge insanına nitelik ve farkındalık sağlamayı hedefleyen yenilikçi yaklaşımlara sahip, kapsamlı bir projedir.
Hedef proje kapsamında proje paydaşları ve katılımcıların birlikteliğiyle yapılandırılacak olan “Bilinçlendirme Koordinasyon Merkezi ” kayıtlı istihdam bilinci oluşturma faaliyetleri ve bu bağlamda bilgi araçları geliştirmenin çekirdeğini teşkil edecektir.
Dinamik bir işleyişe sahip olacak olan Bilinçlendirme Koordinasyon Merkezi, görsel ve yazılı bilinç oluşturma faaliyetlerinin yanı sıra proje kapsamında saha uygulamaları gerçekleştirmek üzere “Kayıtlı İstihdamı Teşvik Gönüllüleri “ yetiştirecektir.
İşveren, Mali müşavir, Muhasebeci işçiler, kamu yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki mesleki kuruluşlar arasından seçilerek yetiştirilecek bu gönüllüler, etkin bir şekilde kayıtlı istihdam anlayışı bilinç oluşturma eğitimlerine tabi tutulacaklardır.
Eğitimlerini tamamlayan gönüllüler, toplum ve iş dünyası içerisinde proje hedeflerine ulaşılması için saha bilgi aktarım pencereleri olarak görev yapacaklardır. Çözümü birey bazında mümkün olmayan ya da cevabı kurumsal bazda bilinmeyen kayıtlı istihdam sorunlarında öncelikle merkeze online internet sistemi üzerinden geri dönüş yaparak proje hedef bölgesindeki kayıtlı olmayan istihdam verilerin kayıt altına alınmasını sağlayacaktır. Elde edilen bu birikim ve sorun örnekleri proje paydaşları ile koordinasyon merkezi çatısı altında yapılacak paydaş toplantılarda raporlanarak öncelikle çözümlenebilirse yerel bazda eğer çözülemiyorsa ulusal bazda veriler geliştirerek çözüm önerileri talep edilecektir.
Proje kapsamında 3 temel nihai faydalanıcı bulunmaktadır; Birinci grup projeden doğrudan faydalanacak olan Kayıtlı İstihdamı Teşvik Gönüllüleri, proje içerisinde öncelikli hedef gruptur. Bu grubun belirlenmesi ve gerekli kayıtlı istihdam bilinç eğitim ile kazanmaları ile kayıtlı istihdam ağı oluşturulabilecektir. İkinci grup kayıtlı olarak çalışmadığı tespit edilen, kendi rızası ile proje içerisinde nitelik kazanmaya gönüllü olan kayıtsız işçi bireyleri veya işgücüdür. Bu kayıtsız istihdam sorununu doğrudan yaşayan bireylere Dış Ticaret elemanı olma yönünde uygulamalı mesleki eğitim verilerek, eğitimleri belgelenecek, dolayısıyla kayıtlı istihdamı motive edecek nitelikli eleman sağlanacaktır. Üçüncü ve son nihai faydalanıcı ise toplumda yaşayan bireylerdir. Proje kapsamında kayıtsız çalışan insanımızın karşılaşabileceği sıkıntılar ve sorunlar konusunda bu kitleyi bilgilendirerek çözüm ekseninde aktif katkı sağlamaları amacı ile afiş çalışmaları, çeşitli farkındalık ilanları, bilgilendirme kitapçıkları ve doğrudan sokak etkinlikleri düzenlenecektir. Bu etkinliklerden bölge bazında 5000 toplum bireyine ulaşılması ile farkındalık ve bilinç artışı sağlanması hedeflenmektedir.
Proje hedefinde bulunan TR-83 bölgesinde kayıtlı istihdam sorunu konusunda yapılan inceleme ve araştırmalarda temel kaynak alınan kurumlar (SGK, İŞKUR ve KOSGEB) sorunu doğrudan işaret etmekte ve sorunun kayıtlı istihdam bilincinin yerleşmemesinden, uzun süreçli istihdam oluşmamasından kaynaklandığını belirtmektedirler. Elde edilen bu bilgi ışığında kayıtlı işgücü talebi ve arzı açısından yapılan TR-83 ÇORUM bölgesindeki anket çalışmasında 152 adet firmaya ve 300 adet bireye ulaşılmıştır. Bu işveren ve işçilerden alından bilgiler kayıtlı istihdam konusundaki var olan ön yargının hatalı olduğunun, bilinç ve bilgi birikimin yeterli olmadığı tespit edilmiştir. Bu verilere sahip olan ve çözüm getirmesi beklenen kurumlar ile hedef kitle arasındaki etkileşimin farklı önyargılar nedeniyle yeterli olmadığı da tespit edilmiştir. Gelinen noktada geliştirilen Kayıtlı İstihdam Teşvik ve Koordinasyon Merkezi projesi öncelikle bilinç oluşturmaya ve nihai kitle ile çözüm getirebilecek kurumlar arasında bilgi akışını sağlamayı hedeflemiştir.
“ KAYIT DIŞI İSTİHDAMA KAYITSIZ KALMAYIN “ projesi, yenilikçi yöntemlerle kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi kapsamında; kayıtlı istihdamı kolaylaştırma, kayıtlı istihdam konusunda bilinç oluşturma, kayıtlılık farkındalığı oluşturma, eğitim faaliyetleri ve yenilikçi yöntemlerle kayıtlılık önceliklerinde ilgi oluşturmaktadır.
Ana SayfaFoto AlbümHaberlerDuyurularEğitimlerBelgelerİletişim