Tüm Duyurular

Linkler
KASİAD Proje Web sitesi
TR07H1.01-001/195 KOBİ'LERDE KAYITLI İSTİHDAMI DESTEKLEME PROJESİ
Proje Genel Bilgileri
KOBİ’lerde Kayıtlı İstihdamı Destekleme Projesi



Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın Teşvik Edilmesi Hibe Programında temel yaklaşım; bir yandan ekonominin kayıtlı olan kesimini güçlendirerek kayıtlı istihdamı teşvik ederken, diğer yandan kayıt dışı kesimin küçültülmesine yönelik önlemler geliştirmektir. Projenin genel hedefi; Samsun’da kayıtlı faaliyet gösteren KOBİ'lerin mevcut kredi ve desteklerden faydalanmalarını sağlayarak, kapasitelerinin ve rekabet güçlerinin arttırılmasıyla ekonominin kayıtlı olan kesimini güçlendirerek kayıtlı istihdamın arttırılmasına ve kayıtdışı istihdamla mücadele konusunda bilinç düzeyinin geliştirilmesine katkıda bulunmak olarak belirlenmiştir.
Haberler
OKA-KASİF-KASİAD-TÜTEV Taraflarından Yürütülen AB Projeleri Ortaklığında TÜRKİYE'DE KAYIT DIŞI İSTİHDAM PANELİ Gerçekleştirildi. Albüm
11 Şubat 2011 Cuma, SAMSUN-AKM
KASİAD BAŞKANI ABDURRAHMAN HACIKERİMOĞLU
konuşmasında şöyle hitap etti.

Sayın Valim, Sayın Müdürlerim, Sivil toplum kuruluşlarının değerli başkanları, kıymetli konuklar ve basınımızın kıymetli temsilcileri,

Türkiye’nin en önemli problemlerinin başında kayıt dışı istihdam gelmektedir. Örneğin, Kayıt dışı istihdam da OECD ortalaması yüzde 18, Avrupa Birliği ortalaması yüzde 5 iken Türkiye’de ise bu rakam yüzde 43.5’lerde seyretmektedir. Yukarıdaki rakamlar bize kayıt dışı istihdamda gelişmiş ülkelerle aramızdaki farkın yüksekliğini gözler önüne seriyor


Kayıt dışı istihdamın kaynak kullanımına, ekonomik istikrara, gelir dağılımına, sosyal ve ahlâki değerlere, rekabet ortamına olumsuz etkileri bulunmaktadır. Son yıllarda ülkemizin gündeminde yer alan kayıt dışılık; sebep olduğu haksız rekabet nedeniyle girişimcilik ruhuna da zarar vermektedir. Bu sebeple piyasadaki kayıt dışı kesimin küçültülmesi, kayıtlı kesimin teşvik edilerek genişleyip güçlenmesi için gerek kamu otoriteleri gerekse sivil toplum kuruluşlarınca önlemler alınmalıdır. Bu nedenle biz de bir sivil toplum örgütleri olarak, üzerimize düşen sorumluluğun bilinciyle kayıt dışı ile mücadelede elimizi taşın altına koyuyoruz. Biraz önce arkadaşlarımızın da sizlere bahsettiği gibi kayıt dışı istihdamın azaltılmasıyla ilgili projeler yürütüyoruz.

Bilindiği gibi, kayıt dışıyla mücadele etmeden sürdürülebilir bir ekonomik büyümeyi sağlamak imkânsızdır. Her ne şekilde kaynaklanırsa kaynaklansın Türkiye temelde kayıt dışı ekonomi, özelde ise kayıt dışı istihdam problemini çözmelidir. Bizler KASİF ve KASİAD olarak bizler, kayıt dışı ile mücadeleyi, ülke kalkınmasında, ülkenin refah düzeyinin artmasında, bireysel hak ve özgürlüklerin gelişmesinde, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışının yerleşmesinde odak noktası olarak görüyoruz.

Kayıt dışı istihdamın sosyo-ekonomik birçok nedeni vardır. İşletmelerin kayıt dışı istihdamı tercih etmelerinin en önemli sebebi ise istihdam üzerindeki aşırı vergi ve prim yükü ile bilinç eksikliğidir. Çözüm, ülkemizde yüzde 40’larda seyreden istihdam üzerindeki vergi ve prim yükünün, AB ve OECD ortalaması olan yüzde 30 seviyesinin altına çekilmesidir. Diğer taraftan da gerek işverenlerin ve gerekse çalışanların kayıt dışı istihdam konusundaki bilinç düzeyinin artırılması kayıtlı istihdamın teşvikinde önemli ölçüde etkili olacaktır.
Sizlere 14 yy da yaşamış büyük İslam düşünürü İbn Haldun`un vergilerle ilgili görüşlerini sizinle paylaşmak istiyorum, İbn Haldun’na göre, bir devletin halkına yüksek vergiler salması, kendi aleyhine sonuçlar doğurur. Çünkü yüksek vergi, halkın elindeki sermayenin azalmasına, bu da girişimciliğin gerilemesine, o da üretimin, dolayısıyla üretimden alınan vergi gelirinin düşmesine sebep olur. Yani devlet, vergileri yükselttikçe üretim düşeceğinden toplamda elde edeceği vergi geliri de azalır. Daha da önemlisi, insanlardaki girişimcilik ruhu zayıflar. Buna karşılık devletin vergi oranlarını düşürmesi, sonuçta halkın elindeki sermayeyi artırıcı yönde bir etki yapacağından halk zenginleşir, üretim artar ve devlet de -ürünü vergilendirdiği için- bu işten daha karlı çıkar. Kısacası, İbn Haldun`a göre vergilerin yükseltilmesi, toplumun olduğu kadar devletin de aleyhinedir. Aksine, düşük vergi uygulaması, serbest girişimciyi teşvik eder ve zannedildiğinin tersine, hazinenin boşalmasına değil, dolmasına yol açar. Devlet, vergileri düşürmekle hem kendisi hem de halkı için doğru olanı yapmış olur. Devlet de, halk da mamur, bayındır olur. Vergilerin düşürülmesiyle ekonomi canlanınca vergi alınan taban genişler. Sonuçta az vergi alan devlet çok kazanır.

Saygıdeğer konuklar,

KAYIT DIŞI İSTİHDAM HAKSIZ REKABETE YOL AÇIYOR

Kayıt dışı işçi istihdam eden işletmeler, dürüst çalışan işletmeler aleyhine haksız rekabete sebep olmakta ve piyasa düzenini bozmaktadır. Bunun sonucunda dürüst çalışan işletmelerin vergi yükü ve prim yükü artmakta, kârlılığı azalmaktadır. Vergi ve prim yükünün artması, ürün ve hizmetlerin fiyatlarını artırmaktadır. Kayıt dışı istihdam, toplum ahlâkını ve etik değerleri de aşındırmakta, kayıtlı işçi çalıştıranı da kayıt dışına zorlamaktadır. Yine ülkemizdeki işletmelerin büyük çoğunluğu cüce işletme olduğu için onların kayıt dışına çıkması daha kolay olmaktadır. Bunun önlenmesi için küçük işletmelerin büyütülmesi yönünde çalışmalar yapılmalıdır.

İŞLETMELER AYAĞINA KURŞUN SIKIYOR

Kayıt dışı işçi çalıştırarak kısa vadede yüksek kazanç elde etmek isteyen işletmeler, kendi ayağına sıktıkları kurşunun farkında değiller. Çünkü işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri için gerekli en önemli sermeyesi ‘çalışanları’ yani ‘insan kaynağı’dır. Bir şirketin başarısı, çalışanlarının moral ve motivasyon seviyesiyle paraleldir. İnsan kaynağının değerini bilen ve insana yatırım yapan şirketlerin kazançlarının sürekli olarak arttığı gözlenmektedir.

Marshall’ın ifadesiyle, ‘Dünya üzerinde en güçlü silah, ateşlenmiş insan ruhudur’. Akıllı yönetici, çalıştırdığı ekibin fiziksel güç ve beyin gücünün yanında onların ‘gönül gücünü’ de harekete geçiren kişidir. Unutmayalım ki çalışanlar işletmelerin ‘iç müşteri’leridir. İç müşterileri memnun etmeden, onlar aracılığı ile mal ve hizmet üreterek, dış müşterileri memnun etmek imkânsızdır.

Sigortasız çalıştığı için, sağlık ve emeklilik güvencesi olmayan, bu nedenle morali bozuk, her an işten ayrılma endişesi ile çalışan personelin kaliteli mal ve hizmet üretmesi beklenemez. Bu tür anlayış, işletme içi gelişmeyi engeller, kaliteyi ve işletmenin piyasadaki itibarını düşürür, diğer taraftan da müşteri şikâyetlerini artırır. Moral ve motivasyonu yüksek olan personel ise, daha yüksek bir kapasite ile çalışır, iş verimi ve işletmeye bağlılığı artar; böylece işletme daha düşük maliyetle daha yüksek kaliteye ve kârlılığa ulaşır. Ayrıca vicdan sahibi iş adamı kayıt dışı çalışıp iş kazası geçiren işçisinin hakkını fabrikasını satsa ödeyemez.

KALİFİYE ELEMANLAR KAYITLI ÇALIŞMAK İSTİYOR

Sigortasız işçi çalıştıran işletmeleri bekleyen bir başka tehlike de kalifiye eleman bulamama sorunudur. Bu problem her ne kadar tüm işlemelerin ortak sorunu gibi görünse de kayıt dışı işçi çalıştıran işletmelerde oldukça fazladır. Belli bir tecrübesi olan nitelikli elemanlar çalışacağı işyerleri konusunda seçici davranmakta, özellikle sık sık işçi çıkaran ve sigortasız işçi çalıştıran işletmeleri, mecbur kalmadıkça, tercih etmemektedir. Bu durum işletme içi gelişmeyi engellemekte, üretilen mal ve hizmetin nitelik ve nicelik bakımından düşük standartta seyretmesine neden olmaktadır diyerek konuşmasını bitirdi.

10 Ekim 2010 PazarKASİAD Samsun'da kayıtdışı istihdamı önlemek için kolları sıvadı
9 Ekim 2010 CumartesiSamsun'da kayıtdışı istihdam ortalamının üzerinde
Ana SayfaFoto AlbümHaberlerDuyurularEğitimlerEtkinliklerBelgelerİletişim