Tüm Duyurular

TR07H1.01-001/221 ERZİNCAN BAKIR EL SANATLARININ MODERN ÇAĞDA YOLCULUĞU
Proje Genel Bilgileri
Bir zamanlar Erzincan’da büyük bir sektör olan bakır el işleme sanatı günümüzde yok olmaya yüz tutmuştur. Bu bakımdan da sektördeki istihdam oldukça azalmıştır. Kültürümüzde önemli bir yere sahip, Anadolu topraklarında doğmuş fakat unutulmaya yüz tutmuş Erzincan’ın coğrafi işaret tescilli ürünü olan Erzincan Bakırı İmalat ve El İşlemeciliği sanatının tekrar iç ve dış piyasalarda canlandırılması ile sanatın, incelikleri ile yeni nesillere aktarılması sağlanacak, ilin ekonomik gelişmesinde önemli bir katma değer olacaktır.

Genel hedef,
Projenin genel hedefi, bölgesel/yerel bazda kayıtlı istihdamı teşvik etmek için etkili yollar bulmaya ve uygulamaya yönelik yenilikçi faaliyetleri olanaklı kılarak kayıtlı istihdamın artırılması, kayıtsız istihdamın azaltılmasını teşvik etmek suretiyle kayıt altına alma sürecinin kolaylaştırılmasına katkıda bulunmaktır.

Özel hedef,
Projenin özel hedefi, kültürümüzde önemli bir yere sahip, Anadolu topraklarında doğmuş fakat unutulmaya yüz tutmuş Erzincan’ın coğrafi işaret tescilli ürünü olan Erzincan Bakırı İmalat ve El İşlemeciliği sanatının yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması ve ticari olarak işler hale getirilmesi, bu sayede de sektörün iç ve dış piyasalarda canlandırılması, işsiz gençlere yeni iş sahalarının açılması, istihdamın artırılmasıdır.

Faaliyetler :
1. Proje ekibinin oluşturulması
2. Tasarım Merkezi ve ofis kurulumu, ofis tefrişatı ve makine-ekipman alımı
3. Projenin ve bakır el sanatlarının tanıtılması amacıyla türkçe - ingilizce web sayfası ve diğer basılı materyallerin hazırlanması ve dağıtılması
4. Sektörde faaliyette bulunan firmaların mevcut durumları ve halen farklı işlerde çalışan eski bakır ustalarının tespiti
5. Projeye dahil olacak, bu sanatı öğrenmek isteyen genç işsizlerin ve özürlülerin İş-Kur aracılığı ile tespiti
6. Eğitim planının yapılması ve eğitim materyallerinin hazırlanması
7. Eski ustalar tarafından, Milli Eğitim işbirliği ile bakır el işlemeciliği sanatı konusunda genç işsizlere uygulamalı eğitimlerin verilmesi
8. Tasarım Merkezi’nde yeni ürün ve motif tasarımı çalışmaları
9. İzleme ve değerlendirme faaliyetleri
10. Ürün defilesi
11. Proje nihai raporunun hazırlanması
Haberler
PROJEMİZ KAPSAMINDA ÜRÜN SERGİSİ VE SERTİFİKA PROGRAMI DÜZENLENDİ Albüm
21 Haziran 2011 Salı, İl Kültür Müdürlüğü
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliğine yönelik geliştirilmiş olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (Instrument for Pre Accession-IPA)’nın “İnsan Kaynaklarını Geliştirme” bileşeni kapsamında Kayıtlı istihdamın arttırılması amacıyla Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın Teşviki geliştirilmiştir. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından yürütülmekte ve izlenmektedir. Hibe Programının toplam bütçesi 158.681,90 Avro olup bu tutarın 15.868,19 Avro’su Türkiye Cumhuriyeti, 142.813,71 Avro’su ise Avrupa Birliği katkısıdır.

Erzincan Bakır El Sanatlarının Modern Çağda Yolculuğu projesi Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın Teşviki kapsamında Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülmektedir. Projenin toplam bütçesi 158.681,90 Avro olup, bu tutarın 142.813,71 Avro’luk kısmı Merkezi Finans ve İhale Birimi‘nin eş finansman katkısıdır.


Bilindiği gibi “ERZİNCAN BAKIR EL SANATLARININ MODERN ÇAĞDA YOLCULUĞU“ isimli 158.681,90 EURO bütçeye sahip projemiz, Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından kabul edilerek uygulamaya başlamıştır. “İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı” kapsamında yürüttüğümüz projemizin Program Otoritesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’dır.

Bu proje ile kültürümüzde önemli bir yere sahip, Anadolu topraklarında doğmuş fakat unutulmaya yüz tutmuş Erzincan’ın coğrafi işaret tescilli ürünü olan Erzincan Bakırı İmalat ve El İşlemeciliği sanatının yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması ve ticari olarak işler hale getirilmesi, bu sayede de sektörün iç ve dış piyasalarda canlandırılması, işsiz gençlere yeni iş sahalarının açılması, istihdamın artırılması amaçlanmaktadır.

Geçmişte neredeyse her yerde kullanım alanı olan bakır el işlemeciliği sanatı, ustaların mahareti, tecrübesi ve kattıkları ruhla şekillenmiş ve zamana direnmeye çalışmıştır. Makineleşmenin sanatın estetik ve emek kısmını aldığı bir süreçte kısıtlı imkânlarla sektörde ayakta kalmaya çalışan bakırcılarımız artık işyerlerini kapatmayla yüz yüze gelmiştir. Böyle bir sonuçta sektörden geçimini temin eden zaten az sayıdaki insan da işsiz kalacaktır. Geleneksel olanı modern dünyanın gereklerine uyum sağlayarak, yeni esin kaynaklarıyla tekrar hayatımızın içine dâhil edilmesi ile bakır el işlemeciliği sanatının yok olması önlenecek ve sektöre yeni bir canlılık katarak daha fazla insanın iş ve aş sahibi olmasına katkı sağlanacaktır.

Proje kapsamında işi ve herhangi bir mesleği olmayan İŞ-KUR’a kayıtlı 30 işsize 14.02.2011 tarihinden itibaren toplam 72 gün Erzincan Bakır El İşlemeciliği kursu verilmiştir ve akabinde 27 kursiyerimiz 16.06.2011 Perşembe günü Halk Eğitimi Merkezi’nde “Erzincan Çelik Kalem Bakır İşlemeciliği” eğitim modülü sertifika sınavına girmişlerdir.

72 günlük kurs süreci boyunca işledikleri bakırların sergisi ve “Erzincan Çelik Kalem Bakır İşlemeciliği” eğitimi sınavını başarı ile tamamlayan kursiyerlerin sertifikalarının takdimi 21.06.2011 Salı günü saat 14:00’de İl Kültür Müdürlüğü Fuaye Alanında yapılmıştır.

Programa Erzincan Valisi Sayın Abdülkadir Demir, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Halil Ecevit, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Birlik Başkanı Necmettin Ünal, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, kursiyerler ile çok sayıda davetli katıldı.

1 Şubat 2011 SalıProjemiz Kapsamında Bakır El İşlemeciliği Kursu Başlatılacaktır
16 Aralık 2010 PerşembeCOĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER SEMİNERİNE KATILDIK
12 Ekim 2010 Salı ERZİNCAN BAKIR EL SANATLARININ MODERN ÇAĞDA YOLCULUĞU PROJESİ İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI
Ana SayfaFoto AlbümHaberlerDuyurularEğitimlerEtkinliklerBelgelerİletişim