Tüm Duyurular

TR07H1.01-001/38 BİZ BURADAYIZ,YANINIZDAYIZ PROJESİ
Proje Genel Bilgileri
Tüm dünyada yaşanan ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler bireyleri, aileleri ve toplumları olumlu veya olumsuz şekilde etkilemektedir. Dünya nüfusunun giderek artması, karşılanması gereken ihtiyaçların da giderek artmasına neden olmaktadır. Yeterli ve sağlıklı beslenme, gelir düzeyi uygun iş imkânları, eğitim ve sağlık hizmetlerinin sürekliliği gibi birçok konuda toplumların yoğun çabalar sarf ettiğini görmekteyiz. Bugün tüm dünya genelinde işsizliğin en önemli ve korkulan sosyal bir sorun olduğu bilinmektedir. Özellikle nüfusu büyük olan ancak yeterli ekonomik gelişmeyi sağlayamayan ülkelerde iş imkânlarının yetersizliğinden, ancak, temelde bireysel ve toplumsal düzeyde bilgi ve bilinç düzeyinin yetersiz olmasından kaynaklanan nedenlerden ötürü bireyler sosyal güvenlik sistemine dâhil olmadan çalışmayı kabullenebilmektedirler. Hukuki, idari ve etik açıdan uygun olmayan bu durum gittikçe kronikleşen bir sorun olarak toplumda giderek yaygınlaşabilmekte ve normal bir durum olarak algılanabilmektedir.
Kayıt dışı istihdam, çalışanın ve ailesinin sağlık sigortası hakkından mahrum kalmasına, emeklilik hakkını ve maaşını elde edememesine, işverenin gerek parasal gerekse hukuki anlamda önemli cezalarla karşılaşmasına neden olmaktadır. Öte yandan başta sosyal harcamalar ve sağlık harcamaları olmak üzere kayıt dışı istihdam nedeniyle ortaya çıkan ekonomik ve toplumsal sorunlar tüm ülke ekonomilerini de çok olumsuz şekilde etkilemektedir.
Gelişmekte olan ülkeler grubunda yer alan ülkemizde de temelde bireysel ve toplumsal bilgi ve bilinç düzeyinin yetersiz düzeyde olmasından kaynaklanan nedenlerden ötürü kayıt dışı istihdam oranı 2008 yılında % 46,3 olarak karşımıza çıkmıştır.
Türkiye genelindeki duruma paralel olarak ilimizde de kayıt dışı istihdam benzer nedenlerden dolayı yüksek bir oranda seyretmektedir. 2008 yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sayımına göre ilimizin nüfusu 631.112 kişidir. 12 yaş üzeri iktisaden faal nüfus yaklaşık 490.000 kişidir ve toplam nüfusun yaklaşık % 78’ini oluşturmaktadır. 2000 yılı nüfus sayımına göre iktisaden faal nüfusun yaklaşık % 52’si istihdam edilmektedir. Bu oranı 2008 yılı nüfus sayımı için de geçerli bir oran olarak kabul edersek; ilimizdeki toplam istihdamın yaklaşık 255.000 kişi olduğunu söyleyebiliriz. İl genelinde ortalama 131.655 bin kişi sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olarak istihdam edilmektedir. (Sivas İli Sosyal Yaşam Kalitesi Göstergeleri 2008). Bu durumda ilimizde kayıtdışı istihdamın yaklaşık % 48 oranında olduğu, bu haliyle ülke ortalamaları ile paralel seyrettiği görülmektedir.
Kayıtlı istihdamın birey, aile, toplum ve ülke ekonomisi açısından öneminin bilinmesi, bireyin ve toplumun kayıtlı istihdam konusundaki haklarını, görev ve sorumluklarını yeterli düzeyde bilmesi, ekonomik ve sosyal koşullar ne olursa olsun bu hak ve sorumluklarını savunması veya bu alanda işveren olarak görevini en iyi şekilde yerine getirmesi, kayıtlı istihdamda ilgili taraflar arasında işbirliği, diyalog ve karşılıklı anlayış ortamının geliştirilmesi, sonuç olarak kayıtlı istihdamın istenen düzeye çıkması ancak sürekli ve sistemli eğitim, bilgilendirme ve teşvik edici çalışmalarla mümkün olabilecektir. Projemizle birlikte, bu yönde yapılacak çalışmalarla, ilimizde sosyal güvenlik kültürü konusunda toplumsal bilinçlendirme ve teşvik edici çalışmalar yaparak kayıtlı istihdamın arttırılmasını sağlamaya yönelik adımlar atılacaktır.
Projenin Genel Hedefi: Bölgede sosyal güvenlik uygulamaları konusunda toplumsal bilinçlendirme ve teşvik edici çalışmalar yaparak kayıtlı istihdamın artmasını sağlamaktır.
Özel Hedef:
1- Sivas ilinde, işgücü piyasasında bulunan ve potansiyel iş gücü piyasasında çalışacakların istihdam konusunda bilinç düzeylerinin arttırılması sağlamak.
2- Sürdürülebilir pilot uygulamalarla kayıtlı istihdamı teşvik etmek.
Ana SayfaFoto AlbümHaberlerDuyurularEğitimlerBelgelerİletişim