Tüm Duyurular

TR07H2.01-02/176 ZİHİNSEL ENGELLİ BİREYLERİ MESLEK EDİNDİRME PROGRAMI
Proje Genel Bilgileri
Devlet İstatistik Enstitüsü 2002 özürlülük araştırması verilerine göre ülkemiz nüfusunun %12.29’unu engelliler, engelli nüfusunun da %18.7’sini zihinsel engelli bireyler oluşturmaktadır. Zihinsel engellilerin %69.4’ü, hiçbir eğitim sürecinden geçmemiş, sadece %12.1’i okur yazar, ancak herhangi bir okul bitirmemiştir. İlköğretimi bitiren zihinsel engelli oranı %1.0, orta öğretim ve dengi bir meslek okulunu bitirenlerin oranı %0.1 olduğu anlaşılmaktadır. Aynı araştırma verilerine göre, zihinsel engellilerin %81.5’i herhangi bir eğitim kurumundan mezun olmamıştır. %84’ünün, herhangi bir bakım, rehabilitasyon ve mesleki beceri kursuna katılmadığı anlaşılmaktadır. Aynı araştırma verilerine göre, zihinsel engellilerin %93.5’i, ailesinin veya bir başkasının himayesi ve yardımıyla yaşamını devam ettirmektedir. Zihinsel engellilerin %60.1’i erkek, %39.9’u kadınlardan oluşmaktadır.

Kayseri ilinde 14 ve üzeri yaşta çok sayıda zihinsel engelli birey bulunduğu bilinmektedir. Fakat ne yazık ki net sayının belirlenmesine yönelik bir çalışma yapılmamıştır. Bu kişilerin bir kısmı rehabilitasyon merkezlerinde bir kısmı da iş eğitim merkezlerinde eğitim almaktadır. Ayrıca çok sayıda, okul çağı dışında, evlerde kapalı kapılar ardında, sosyal yaşamdan uzak tutulan zihinsel engelli mevcuttur. Bu bireyler ailelerine bağımlı şekilde hiç bir işe yaramadıklarını düşünerek özgüvenden yoksun yaşamlarını sürdürürken, bu kişilerin bakımından sorumlu olan aile üyelerinin de sosyal, ekonomik ve psikolojik yönden olumsuz etkilenmelerine yol açmaktadırlar.

Kayseri ilinde çok sayıda zihinsel engelli birey bulunmasına rağmen, bu kişilerin üretime katkı sağlayıp kendi paralarını kazanabilecekleri, aynı zamanda sosyalleşebilecekleri belgelendirilmiş birer meslekleri genellikle bulunmamaktadır.

Projemiz kapsamında Kayseri’de yaşayan; doktor raporuna göre ZB(zeka bölümü) %45 ve üzeri eğitilebilir ve öğretilebilir olup, takı tasarımı, ahşap boyama, oya örme, galoş üretme gibi çeşitli faaliyetleri gerçekleştirmeye uygun düzeyde 25 kişilik zihinsel engelli grubu oluşturulacak, sonrasında bu grubun aileleriyle bilinçlendirme toplantısı yapılacaktır ve bilinçlendirici “aile eğitim programı”(Bkz. EK H1- AİLE EĞİTİM KİTAPÇIĞI) proje süresince devam edecektir. Bunu takiben engellilerin mesleki eğitimine başlanıp eş zamanlı olarak da öğrendiklerini teknik atölyelerde uygulamaları ve rehabilite edilmeleri sağlanacaktır. Ayrıca kursiyerlere, eğitim ve uygulama programı bitiminde yetkililerce onaylı, genelde geçerli birer katılım belgesi verilecektir. Böylece söz konusu zihinsel engelli bireylerin “meslek edinme/edindirilme” sorunları çözülecek eğitim ve uygulama faaliyetleri sonrasında verilen katılım belgeleriyle de istihdam edilebilirlikleri resmi olarak arttırılacaktır. Nihayetinde bu bireylerin rehabilite edilerek topluma kazanılmaları sağlanacaktır.

İş yerlerinde engelli birey çalıştırma zorunluluğu olduğu bilinmektedir. İstatistiklere baktığımızda işe yerleştirilen engelliler arasında zihinsel engellilerin nerdeyse yer almadığını görmekteyiz. Projemiz sayesinde ilgili sektörlerin ihtiyacını giderecek nitelikte zihinsel engelli bireyler yetiştirilmiş olacaktır.

Hedef grubumuz Kayseri’de ikamet eden, 14 yaş ve üzerinde olup doktor raporuna göre ZB(zeka bölümü) %45 ve üzeri eğitilebilir ve öğretilebilir, takı tasarımı, ahşap boyama, oya örme, galoş üretme gibi çeşitli faaliyetleri gerçekleştirmeye uygun düzeyde 25 kişilik kız ve erkek zihinsel engelli bireylerdir. Nihai faydalanıcılar ise, bu bireyler ve aileleri başta olmak üzere tüm toplumumuzdur.

Gerek ülkemizde gerekse Kayseri ilinde engelliler, genellikle aileleri ya da devlet tarafından korunmaktadırlar. Bu korunma özellikle engellinin ailesi tarafından daha iyi yapıldığı için, engellide belirli bir yaşa gelinceye kadar çalışma hayatına atılma isteği ortaya çıkmayabilmektedir. Ancak bu korunma bir süre sonra özürlülerin kendilerini yetersiz veya gereksiz görerek, toplumdan soyutlanmalarına neden olabilmektedir. Engellilerin çalışma hayatına atılması ya da gelir getirici çeşitli işlerin sorumluluğunu alması, sadece ekonomik açıdan bağımsız kalmalarını değil, bunun yanı sıra sosyal ve psikolojik olarak da rehabilite edilmelerini sağlamaktadır. Dolayısıyla projemiz sayesinde bahsedilen/belirlenen engelli bireylerin başarılı olma, kendine güven duyma, başkaları tarafından onaylanma ve beğenilme güdülerinin doyurulması, sosyal yaşamın içinde tüketen değil üreten de olabileceklerinin vurgulanması ve ekonomik kazanım elde etmeleri gibi ihtiyaçları giderilecek ve bu ihtiyaçların karşılanamaması yüzünden oluşan özel sorunları çözülecektir.

Projemiz rehberde bahsi geçen başlıklardan “dezavantajlı olanlar için staj programlarının düzenlenmesi” konusuyla yakından ilgilidir. Çünkü bir STK olan ZİÇEV’in üstlendiği ve ortaklığını da Kayseri Kocasinan Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nin eğitim faaliyetlerini üstlenerek yapacağı projemizde, zihinsel engelli yani dezavantajlı bireylerin “Hayat Boyu Öğrenme” faaliyeti çerçevesinde eğitilmeleri ve stajın ötesinde öğrendiklerini birebir uygulama şansına sahip olmaları ve nihayetinde meslek edinmeleri hedeflenmektedir.
Genel hedef:
-Zihinsel engelli istihdamının sağlanması amacıyla meslek edindirilmeleri
-Edinecekleri meslekler sayesinde zihinsel engelli bireylerin sosyal hayata kazandırılmasıdır.
Özel hedef:
-Kayseri ilinde çeşitli el sanatları faaliyetlerini gerçekleştirebilecek 14 yaş ve üzeri 25 zihinsel engelli bireyin eğitilerek mesleki katılım belgesine sahip olmaları ve bu bireylerin %30’unun istihdam edilmesinin sağlanması
-Proje katılımcısı zihinsel engelli ailelerinin bilinçlendirilmesi
-Zihinsel engelli bireylerin eğitilme/öğretilme faaliyetlerinin yaygınlaştırılması için sosyal bilincin uyandırılması
Ana SayfaFoto AlbümHaberlerDuyurularEğitimlerEtkinliklerBelgelerİletişim