Tüm Duyurular

TR07H1.01-001/221 ERZİNCAN BAKIR EL SANATLARININ MODERN ÇAĞDA YOLCULUĞU
Proje Genel Bilgileri
Bir zamanlar Erzincan’da büyük bir sektör olan bakır el işleme sanatı günümüzde yok olmaya yüz tutmuştur. Bu bakımdan da sektördeki istihdam oldukça azalmıştır. Kültürümüzde önemli bir yere sahip, Anadolu topraklarında doğmuş fakat unutulmaya yüz tutmuş Erzincan’ın coğrafi işaret tescilli ürünü olan Erzincan Bakırı İmalat ve El İşlemeciliği sanatının tekrar iç ve dış piyasalarda canlandırılması ile sanatın, incelikleri ile yeni nesillere aktarılması sağlanacak, ilin ekonomik gelişmesinde önemli bir katma değer olacaktır.

Genel hedef,
Projenin genel hedefi, bölgesel/yerel bazda kayıtlı istihdamı teşvik etmek için etkili yollar bulmaya ve uygulamaya yönelik yenilikçi faaliyetleri olanaklı kılarak kayıtlı istihdamın artırılması, kayıtsız istihdamın azaltılmasını teşvik etmek suretiyle kayıt altına alma sürecinin kolaylaştırılmasına katkıda bulunmaktır.

Özel hedef,
Projenin özel hedefi, kültürümüzde önemli bir yere sahip, Anadolu topraklarında doğmuş fakat unutulmaya yüz tutmuş Erzincan’ın coğrafi işaret tescilli ürünü olan Erzincan Bakırı İmalat ve El İşlemeciliği sanatının yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması ve ticari olarak işler hale getirilmesi, bu sayede de sektörün iç ve dış piyasalarda canlandırılması, işsiz gençlere yeni iş sahalarının açılması, istihdamın artırılmasıdır.

Faaliyetler :
1. Proje ekibinin oluşturulması
2. Tasarım Merkezi ve ofis kurulumu, ofis tefrişatı ve makine-ekipman alımı
3. Projenin ve bakır el sanatlarının tanıtılması amacıyla türkçe - ingilizce web sayfası ve diğer basılı materyallerin hazırlanması ve dağıtılması
4. Sektörde faaliyette bulunan firmaların mevcut durumları ve halen farklı işlerde çalışan eski bakır ustalarının tespiti
5. Projeye dahil olacak, bu sanatı öğrenmek isteyen genç işsizlerin ve özürlülerin İş-Kur aracılığı ile tespiti
6. Eğitim planının yapılması ve eğitim materyallerinin hazırlanması
7. Eski ustalar tarafından, Milli Eğitim işbirliği ile bakır el işlemeciliği sanatı konusunda genç işsizlere uygulamalı eğitimlerin verilmesi
8. Tasarım Merkezi’nde yeni ürün ve motif tasarımı çalışmaları
9. İzleme ve değerlendirme faaliyetleri
10. Ürün defilesi
11. Proje nihai raporunun hazırlanması
Erzincan’da bakır el sanatlarının başlangıcı çok eskiye dayanmaktadır.
1955-1960 yılları arasında küçük atölyelerde işleme bakırcılığın başlaması ile Erzincan el sanatlarında cazibe merkezi olmuş ve 1970 li yıllarda bakırcılık altın çağını yaşamıştır. Yüzlerce ailenin geçim kaynağı olan bakırcılık sanatının parlak çağı fazla uzun sürmemiş yok olma durumuna gelmiştir. Ticari yönden parlak dönemi ise 1980-1985 yılları arasındadır. Ancak bu dönemdeki fazla sürüm ve fazla kazanma hırsı bakır işlemeciliğinin sanat değerini en alt seviyeye indirmiştir. Önceleri “Tekli” kalemle işlenen bakır, daha sonra makinelerle işlenmeye başlanmıştır. Bilgisiz kişilerin sektöre girmesiyle bilinçsizce ve sanat değeri olmayan bakır işleri üretilmeye başlanmış ve bundan da bakır el işlemeciliği sanatı büyük ölçüde talep yetersizliği ile karşılaşmıştır.

Üretimin % 10’u yurt içinde, özellikle Ege ve Akdeniz Bölgeleri’ne, % 90’ı ise yurt dışında A.B.D., İtalya, Finlandiya, Japonya, Almanya, Fransa gibi ülkelere pazarlanıyordu.

Sanat değeri azaldığından önce yurt dışı, daha sonra da yurt içi pazarlar gün geçtikçe zayıfladı. Bugün Erzincan’da faaliyet gösteren yaklaşık 10 mağazada işleme bakır ve turistik bakır eşya satılmaktadır. Bakır işlemeciliğinde çalışan 40-50 civarında işçi bulunmaktadır. Halen tam kapasite ile çalışma imkanı bulunmayan 5 atölyede bakır el sanatı ürünleri üretilmektedir.

Kültürümüzde önemli bir yere sahip, Anadolu topraklarında doğmuş fakat unutulmaya yüz tutmuş Erzincan’ın coğrafi işaret tescilli ürünü olan Erzincan Bakırı İmalat ve El İşlemeciliği sanatının tekrar iç ve dış piyasalarda canlandırılması ile sanatın, incelikleri ile yeni nesillere aktarılması sağlanacak, ilin ekonomik gelişmesinde önemli bir katma değer olacaktır. Bu amaçla da Odamız tarafından 2001 yılında Türk Patent Enstitüsü nezdinde coğrafi işaretler kapsamında tescil ettirilerek koruma altına alınmıştır.

Projenin çözüm üreteceği belirli sorunlar şu şekildedir :
1- Erzincan bakır imalatı ve el sanatları konusunda imalatçı ve işlemeci olarak uzun yıllar çalışmış sanatkarlarımız, sektörün içinde olduğu ekonomik sıkıntılarından dolayı bu mesleği artık devam ettirmeyip başka alanlarda çalışmaktadır. Bu da sektördeki kayıtlı istihdamı azaltmıştır. Aynı zamanda da varolan bir el sanatın zaman içerisinde yok olması anlamına gelmektedir.

2- Çin ithal ürünlerinin çok düşük fiyatlarla piyasaya girmesi, kurumlarda verilen hediyelerin yerini plaket ve şilt gibi ürünlerin alması bakır el sanatları işlemeciliğine büyük darbe vurmaktadır.

3- Erzincan bakır imalat ve el işlemeciliği sanatının yurtiçi ve yurtdışı pazarlamasında en önemli sorunlar ürün çeşitliliği, ambalajlama ve ürün tanıtım çalışması olarak gözükmektedir.

4- Erzincan bakır imalat ve el işlemeciliği sanatının, coğrafi işaret kapsamında ürün çeşitlerinin standardizasyonu gerekliliği bulunmaktadır. Ayrıca, girdilerinden biri bakır el sanatı işlemeciliğinin olacağı hediyelik eşya, ev dekorasyonu vb. diğer sektörlerde kullanımını artırmaya yönelik araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılmalıdır.

5- İlimizde bakır el sanatlarının imalat ve işçilik maliyetinin yüksek olması nedeniyle diğer illerdeki bakır üreticileri arasında rekabet gücünü zayıflatmaktadır. Ayrıca kayıtsız firmalar haksız rekabete yol açmaktadır.

6- Erzincan bakır imalatı ve el sanatları konusunda imalatçı ve işlemeci olarak uzun yıllar çalışmış sanatkarlarımız, sektörün içinde olduğu ekonomik sıkıntılarından dolayı bu mesleği artık devam ettirmeyip başka alanlarda çalışmaktadır.
Genel Amacı
Bölgesel/yerel bazda kayıtlı istihdamı teşvik etmek için etkili yollar bulmaya ve uygulamaya yönelik yenilikçi faaliyetleri olanaklı kılarak kayıtlı istihdamın artırılması, kayıtsız istihdamın azaltılmasını teşvik etmek suretiyle kayıt altına alma sürecinin kolaylaştırılmasına katkıda bulunmaktır.

Özel Amacı
Kültürümüzde önemli bir yere sahip, Anadolu topraklarında doğmuş fakat unutulmaya yüz tutmuş Erzincan’ın coğrafi işaret tescilli ürünü olan Erzincan Bakırı İmalat ve El İşlemeciliği sanatının yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması ve ticari olarak işler hale getirilmesi, bu sayede de sektörün iç ve dış piyasalarda canlandırılması, işsiz gençlere yeni iş sahalarının açılmasıdır.

Beklenen Sonuçlar
Erzincan bakır imalat ve el işlemeciliği sanatında alanında eski bakır el sanatı ustalarının destekleriyle 30 yeni usta yetişecektir.
Yeni ürün ve motif tasarımları konusunda çalışarak, bakır el sanatlarının sadece hediyelik eşya olan kullanım alanından çıkarılıp, başka sektörlerde girdi olabilecek şekilde araştırma ve geliştirme yapan, sektörün faydalanacağı ortak Tasarım Merkezi kurulacaktır.

Ulaşılan Sonuç ve Çıktılar
Erzincan bakır imalat ve el işlemeciliği sanatında alanında eski bakır el sanatı ustalarının destekleriyle 30 yeni usta yetişecektir.
Yeni ürün ve motif tasarımları konusunda çalışarak, bakır el sanatlarının sadece hediyelik eşya olan kullanım alanından çıkarılıp, başka sektörlerde girdi olabilecek şekilde araştırma ve geliştirme yapan, sektörün faydalanacağı ortak Tasarım Merkezi kurulacaktır.
Ana SayfaFoto AlbümHaberlerDuyurularEğitimlerEtkinliklerBelgelerİletişim